Ik heb nu inmiddels 3 Duitse Herders gehad, niet allemaal met evenveel geluk, maar daar hebben we het nog wel een keer over.

Met 2 van de 3 heb ik IPO gedaan, de laatste loop ik nu mee in de KNPV. Dit gaat op zich prima maar door een andere cultuur binnen de KNPV dan die binnen de VDH heb ik ook een wat ander idee gekregen over de hondensport in het algemeen en met name het fokken van honden.

Mijn eerste gedachte was om een Mechelse Herder te kopen, die presteren over het algemeen genomen gewoon beter in de KNPV (Ik weet dat dit geen populaire uitspraak is onder Duitse herder liefhebbers, maar overtuig me alstublieft het tegendeel). Dit heb ik uit mijn hoofd gezet omdat mijn vrouw Duitse herders mooier en leuker vind en ik zelf eigenlijk een Duitse Herder ook mooier vind om te zien.

Dus heb ik besloten dat ik toch weer een Duitse Herder pup erbij wil, maar dan een teef waar ik ook mee wil gaan fokken. De kennis en ervaring die een goed fokker heeft heb ik natuurlijk nog niet maar al doende leert men. Ik heb de ruimte en de middelen om een nest in goede gezondheid te huisvesten en daar ligt dan in ieder geval de, naar mijn mening, belangrijke basis.

Maar hoe kom ik aan een geschikte teef voor de KNPV?

 • Op onze eigen vereniging heb ik geïnformeerd maar helaas geen Duitse Herder liefhebbers en dus ook geen nuttige informatie.
 • Binnen de VDH leeft de opvatting dat elke goede Duitse Herder geschikt is voor elke vorm van sport, naar mijn mening ligt dat iets genuanceerder.
 • Als ik zoek op Google naar Duitse Herder uit KNPV lijnen zijn de resultaten behoorlijk beperkt (dat komt dan in ieder geval overeen met de praktijk ;) maar alle getoonde kennels roepen wel wat over KNPV lijnen maar niemand toont een lijst met nakomelingen en daarbij behorende resultaten.
 • Op YouTube staan wel een paar mooie filmpjes van hard stellende Duitsers maar vaak blijken dit toch Duitse Herders zonder stamboom of ze zijn al lang overleden.

Zoals je leest is dit dus een open vraag waar ik graag antwoord op krijg, heb je ideeën laat ze dus gerust achter als reactie op dit bericht.

Wat ik graag zou willen doen is een teef aanschaffen bij een KNPV georiënteerde Duitse Herderkennel om deze op te leiden tot Politiehond 1.

 • Zoekkwaliteiten vind ik niet heel belangrijk (Mijn eigen reu is extreem gericht op zoeken/apporteren evenals al zijn broers en zussen in de sport).
 • Bijtkwaliteiten wel. Ik zoek een pup waarvan beide ouders goed stellende honden zijn met een zeer hoge belastbaarheid. (Ik kom dit graag in het echt bekijken, Youtube filmpjes laten meestal alleen het goede zien maar ik wil ook graag zien wat er minder goed is, ik besef heus wel dat de perfecte Duitse Herder nog steeds niet bestaat.)

Over de aanschafprijs of ruilen met een pup uit eerste nest of ruilen met een dekking komen we wel uit, eventueel een uitzetteef die eigendom van de fokker blijft is ook prima.

Dus… samenvattend, wie o wie heeft er een mooie Duitse Herder pup voor mij in potentie geschikt voor de KNPV? PS: Zwartbruin of (donker) Wolfsgrauw.

Nogmaals, reacties graag op deze pagina of bel me op 0631959889.

 

About the author : Raymond Davelaar

Sinds 2016 actief in de KNPV na 8 jaar bij de VDH getraind te hebben.

3 Comments

 1. Michael 10 januari 2017 at 15:13

  De kennel Domaine main D’or in Limburg fokt Duitse herders welke geschikt zijn voor zowel IPO als KNPV. De eigenaren van de kennel hebben zowel IPO als KNPV beoefend. Zij fokken ook met Duitse herders met lijnen uit de DDR.

  Succes met je zoektocht.

 2. Dixk van Leeuwen 9 januari 2017 at 20:40

  Jan van Zelst uit Sprang-Capelle fokt DH die bewezen knpv geschikt zijn. Wij hebben zijn Querros in de politiedienst gehad en er zit ook een zoon van hem in Brabant als diensthond. Jan fokt spaarzaam, maar indormeren kost niets. Je vindt Querros ook op bloedlijnen. Grtz Dick

 3. Willem 9 januari 2017 at 11:18

  Ik zou es naar een knpv kringgroep gaan, ik ben hier naar herbayem vlakbij Franeker gegaan en de mensen waren dol enthousiast en vertelden mij alles over hun hond en je kan ze aan het werk zien, ik kreeg ook nog een pilsje. Kortom een warm ontvangst. Groeten willen douma

Comments are closed.

Related posts

Popular products

Product categories